Zuurdesem ABC

Met zuurdesem iets maken: voor de beginner klinkt het allemaal als heel ingewikkeld. Maar dat is het helemaal niet; je moet alleen een beetje weten wat de basics zijn en dan gewoon beginnen, want gaandeweg leer je het meest. Met dit ABC hoop ik op de meestgestelde vragen antwoord te geven en te laten zien welke term wat betekent. Dit artikel is een work in progress en vul ik steeds weer aan.

A – Aroma: zuurdesemproducten hebben een eigen smaak en eigen aroma. Het is licht zuur. Heel anders dan gistbrood.

B – Bacteriën: zuurdesem is een natuurlijke gist- en bacteriecultuur, net als in yoghurt en zuurkool.

C –

D – Discard: Het overtollige deel van je zuurdesemstarter, perfect voor gebruik in andere recepten. Nederlandse vertaling: zuurdesem overschot of restje.

E – Ecosysteem: actieve zuurdesemstarter is de wereld in een pot! Iedere starter is uniek en haalt onder andere zijn voeding uit jouw omgeving!

F – Fermenteren: zuurdesemproducten die je maakt met actieve zuurdesem moeten fermenteren. Daarom duurt het wat langer dan bij reguliere bakkersgist.

G –

H –

I – Inkruisen: Voor je een zuurdesembrood in de oven bakt, is het handig om hem in te kruisen (een kruisje te maken met een mes). Dat voorkomt dat het brood scheurt.

J –

K – Koelkast: Je kunt je zuurdesemstarter in de koelkast bewaren. Voed hem wel elke twee weken.

L – Levain: Is de periode van rusten, waarin het zuurdesem zijn kans krijgt om z’n werk te doen. Amerikanen noemen het vaak ‘de eerste rijs’ of ‘de lange wacht’.

M –

N –

O –

P – Polysachariden: De korst van een zuurdesembrood is harder dan van gistbrood, vanwege de polysachariden. Daardoor is het langer houdbaar dan brood wat zonder broodverbeteraar wordt gemaakt.

Q –

R – Rogge: Naast met bloem kun je ook van roggemeel een zuurdesemstarter maken.

S – Starter: De basis van zuurdesem, die zorgt voor producten een unieke smaak. Andere woorden voor hetzelfde: zetsel, desem of zuurdesemcultuur.

T –

U –

V – Voeden: Het regelmatig onderhouden van je zuurdesemstarter om deze actief en gezond te houden. Je doet het met gelijke delen water en meel. Voed je starter tenminste eens per twee weken als je ‘m in de koelkast bewaard.

W –

X –

Y –

Z – Zuurdesem: Een traditionele en smaakvolle manier om brood en andere deegwaren te bakken, waarbij de wilde gisten en bacteriën voor fermentatie zorgen.

Blog op WordPress.com.