Paaseieren verven met natuurlijke kleurstof: stap-voor-stap DIY

Er zit een risico aan dit blogbericht van vandaag. Ik heb deze DIY technisch gezien nog niet zelf uitgeprobeerd! Oeps! Dat wilde ik uiteraard wel doen voor plaatsing, maar de tijd ontbrak en omdat het volgend weekend al Pasen is, wilde ik de DIY toch al delen.

Wel heb ik vooraf al onderzoek gedaan en veel gelezen ter voorbereiding op dit artikel, maar weet dus dat ik de tekst misschien hier en daar nog aanpas. Hier het bericht zoals ik ‘m had voorbereid:

Zin in een simpele, maar creatieve Paas DIY? Wat dacht je van natuurlijke paaseierenverf of paaseieren verven met spullen die je al in huis hebt! Een veel beter idee dan die chemische kleurstoffen en goedkope plastic eierverf-molentjes die je kunt kopen en die na één keer gebruiken weer op de vuilnisbelt verdwijnen.

Ik kies voor een duurzamere en gezondere manier om mijn eieren te decoreren. En ook aan de kleine is gedacht, want hij mag er wat stickers opplakken als ze klaar zijn.

Natuurlijke paaseieren verven

Hierbij de eenvoudige stappen om prachtige en kleurrijke paaseieren te creëren met behulp van natuurlijke voedingsmiddelen:

Stap 1: Verzamel je materialen

Wat heb je nodig?

  • Witte eieren (bij voorkeur biologisch)*
  • Natuurlijke kleurstoffen: hier een aantal opties voor kleuren en de bijbehorende voedingsmiddelen waarmee je die realiseert:
    • Rood: bieten(sap), cranberrysap
    • Roze: rode ui
    • Oranje: wortel(sap), paprikapoeder
    • Geel: kurkuma, sinaasappelschillen, afrikaantjes, goudsbloem
    • Groen: spinazie, peterselie
    • Blauw: blauwe bessen(sap)
    • Paars: rodekool, druivensap
  • Azijn
  • (Steel)pannetjes
  • Zeef
  • Kommetjes (geen plastic), bijvoorbeeld soepkommen
  • Lepels (RVS, geen plastic)
  • Bakpapier

Stap 2: Maak je kleurstoffen

Snijd de voedingsmiddelen in kleine stukjes of pers het sap uit, afhankelijk van welke soort je gebruikt. Vul afzonderlijke pannen met water en voeg de stukjes groente, het specerijenpoeder of het fruitsap toe. Voeg een scheutje azijn toe aan elk pannetje om de kleuren te versterken. Breng de kleurstoffen aan de kook en laat ze vervolgens sudderen op laag vuur gedurende 15-30 minuten totdat de kleur intens is. Roer af en toe. Zeef de kleurstoffen om eventuele vaste deeltjes/stukjes te verwijderen en giet ze over in kommen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 3: Verf de eieren

Kook het gewenste aantal eieren hard en laat ze helemaal afkoelen. Gebruik lepels om de eieren voorzichtig in de kommetjes met kleurstof te plaatsen, anders kleur je je vingers ook mee. Leg ze er heel voorzichtig in, want de spetters kunnen verkleuringen geven op je werkblad of muren. Het is tenslotte kleurstof.

Zorg ervoor dat elk ei volledig bedekt is met de kleurstof. Je kan ze nu zo lang in de kleurstof laten liggen als je zelf wil. Hoe langer, hoe intenser de kleuring. Haal ze, in verband met spetteren, er ook weer voorzichtig uit. Leg ze op een stukje bakpapier om te drogen. Je kunt ze ook laten drogen in de koelkast om de kleur nog verder te fixeren; dan zal het ei van binnen ook nog verder kleuren.

Stap 4: Geniet van de mini-kunstwerkjes

Elk gekleurd ei is uniek, met subtiele variaties in kleur en textuur. Dit ligt onder andere aan de hardheid van de schil, maar ook hoe poreus hij is. Gebruik je natuurlijke paaseieren om je huis te versieren of als onderdelen van het eieren zoeken met Pasen zelf. Het zijn natuurlijk ook toffe cadeautjes, al zit er een houdbaarheidsdatum aan: gekookte eieren blijven maximaal 4 dagen goed, mits ze in de koelkast worden bewaard.

Duurzame kleurrijke Paaseieren

Hoe leuk en simpel is deze DIY voor Pasen! Mij verbaasde het hoe eenvoudig, maar doeltreffend het proces klonk. Zo simpel – en met ingrediënten die je al hebt – kun je dus kleurrijke en duurzame paaseieren maken die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook gezonder. Veel beter dan die chemisch gekleurde kant-en-klare exemplaren die nu in de supermarkt liggen!

Met of zonder (gekleurde) eieren, ik wens je hele fijne Paasdagen!

*Wist je dat het genetisch bepaald is of een kip witte of bruine eieren legt? Ik dacht dat dit aan het voer lag, maar dat is de kleur van de dooier. Over het algemeen kun je zeggen dat witte kippen (witte oorlel) witte eieren leggen en bruine kippen (rassen met bruine oorlel) bruine eieren. Die vlag gaat niet altijd, maar wel vaak op.

Eén reactie op “Paaseieren verven met natuurlijke kleurstof: stap-voor-stap DIY”

  1. […] met een vleugje Pasen. Je zag de foto’s misschien al in de Voorjaars Home Tour. Van het paaseieren verven is nog steeds niets gekomen, misschien maak ik ze vandaag wel voor het Paasontbijt […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.