Bakken voor Koningsdag: Oranje sinaasappelbroodjes

Nog heel even wachten en dan is het Koningsdag! Ik vind dit altijd zo’n leuke, echt Hollandse (duh) feestdag met die spelletjes en de vrijmarkt. Normaal gesproken eten we oranje tompouces op deze dag, maar het leek me voor dit jaar leuk om zélf iets oranjes te bakken.

En natuurlijk doe ik een duit in het zakje met een recept met zuurdesem, want ja: dat past nu eenmaal goed bij deze blog 😉 Deze sinaasappelbroodjes zijn overigens het hele jaar door niet te versmaden en een 100% Anja tried & tested recept.

Oranje recepten

Ben je op zoek naar meer oranje recepten of ander oranje gebak om te maken? Omdat ik op zoek was naar inspiratie – en uiteindelijk dus uitkwam bij deze sinaasappelbroodjes – maakte ik een speciaal Pinterest-album met zoete gerechtjes voor Koningsdag. En trouwens, ook fantastisch voor Koningsdag is mijn worteltjestaart!

Bakken voor Koningsdag

Ik wilde dus iets oranjes bakken voor Koningsdag en kwam uit bij deze sinaasappelbroodjes met zuurdesem. Je maakt ze het best met actieve zuurdesem, dus zorg er wel voor dat je starter hebt gevoed. Maak je het met zuurdesemoverschot (discard), gebruik dan dubbele hoeveelheden baking soda en bakpoeder.

Zoete oranje sinaasappelbroodjes

Benodigdheden:

  • 250 g bloem
  • 1/2 cup (ca. 100 g) zuurdesem starter*
  • 100 ml water
  • 70 g suiker
  • 70 g boter of margarine, op kamertemperatuur
  • 50 ml neutrale olie, bijv. zonnebloem
  • 50 ml honing
  • 2 perssinaasappels
  • 1/2 el baking soda (natriumbicarbonaat, zuiveringszout)
  • 1/2 el bakpoeder (o.a. ‘Backin’ van Dr. Oetker)
  • 0,5 tl zout

Zo maak je het:

Avond van tevoren: meng in een kom de zuurdesemstarter met bloem, honing, olie en water. Voeg het water als laatst toe; let erop dat je deeg niet te zompig wordt. Meng eerst met lepels en kneed daarna met je handen tot een bal. Dat duurt eventjes. Leg het deeg in een ingevette kom en dek voor de nacht af met folie of een schone plastic zak.

Bakken voor Koningsdag

De volgende dag is het deeg behoorlijk gerezen:

Oranje gebak maken

Voeg de baksoda, het bakpoeder en het zout toe aan het deeg. Mix met behulp van je keukenmixer (standmixer) of gewoon met de hand tot een soepel deeg wat je goed kunt uitrollen.

Rasp de schil van de twee sinaasappels en pers ze uit. Meng in een nieuwe kom de (zachte) boter met de suiker, bijna alle sinaasappelrasp en een 2 à 3 eetlepels sap. Roer goed door.

Bakken op de homestead met sinaasappel

Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dikte. Besmeer de lap evenredig met het sinaasappelmengsel, maar laat het onderste randje leeg zodat je ‘m op kan rollen.

Oranje gebak maken

Rol het deeg in de lengte op, zodat je een “cakerol” krijgt. Snijd de cakerol in plakjes van zo’n 2 cm dik en leg ze op hun kant in een ovenschaal (ik nam een lasagneschaal):

Sinaasappelbroodjes bakken

Giet het resterende sinaasappelsap erbij. Verwarm de oven voor op 170 graden en laat in die tijd de broodjes nog even rusten in het sap (tweede rijs). Bak ze daarna in zo’n 15-20 minuten goudbruin.

Sinaasappelbroodjes met zuurdesem - nieuw recept - Bakken voor Koningsdag

In de oven rijzen ze nog verder en nemen ze het sap grotendeels op. En dat is precies de bedoeling! Snijd de broodjes los en serveer met poedersuiker.

Ze zijn in mijn beleving het lekkerste als ze nog licht-warm zijn: knapperig van buiten, met een zacht-zoete binnenkant.

Echt heeeeeeeeeeeeeeeeeel lekker – en je huis ruikt ook nog eens heerlijk fris en zomers dankzij de sinaasappel!

Bakken voor Koningsdag - Sinaasappelbroodjes met poedersuiker

Bak jij zelf iets voor Koningsdag of ben je ook van de good-old oranje tompouce?

*dit is zuurdesem dat actief en bubbelig is, tenminste 4 uur – maar liever langer – en niet langer dan 12+ uur van tevoren gevoed.

Op zoek naar een ander recept met zuurdesem? Hier vind je zowel hartige als zoete gerechten en natuurlijk ook mijn recept voor zuurdesembrood.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.