Vier dingen die je met echte kamille kan doen

Echte kamille (Matricaria Chamomilla) is een eenjarige en gemakkelijke plant, die zichzelf ook uitzaait. De bloemen zijn wit met een geel hart en een vrolijk gezicht in elke tuin. Leuk, maar met deze plant kun je nog veel meer. In dit bericht schrijf ik over mijn 4 favoriete toepassingen voor kamille.

Kamille is een geneeskrachtige plant met drie grote voordelen voor het lichaam: het werkt jeukstillend, ontstekingsremmend en verzachtend bij huidproblemen, werkt positief bij maag- en darmklachten en heeft een kalmerende en rustgevende werking op de geest (aldus het internet, haha).*

Wat kun je met kamille doen?

Als thee

Kamillethee wordt vaak geadviseerd bij slaapproblemen en rusteloosheid. Maar het is ook gewoon lekker. Je maakt het door simpelweg de gedroogde bloemknoppen (die je ook kunt kopen) in een thee-ei te stoppen, het in water van zo’n 85 graden te doen en je thee zo’n 2 à 3 minuten te laten trekken.

Dit is een kruidenthee, waarvoor het advies geldt om niet meer dan 2 koppen per dag te drinken.

In bad

Hoewel ik graag kamillethee drink, vind ik het in bad eigenlijk nog fijner. Zet twee à drie flinke koppen kamillethee zoals hierboven; laat de thee zo’n 10 minuten trekken. Voeg de thee toe aan een warm bad. Ideaal ter ontspanning, maar ook effectief bij huidproblemen*. En heb je een slapeloos of rusteloos kindje? Ook kleintjes mogen in een kamillebad (maak het dan minder sterk).

Je kunt ook simpelweg twee handjes kamille aan een bad toevoegen, maar de werking is dan minder.

Ja daar staat een ‘u’ te weinig!

Als huidolie

Kamilleolie kan verlichtend werken bij huidproblemen, maar werkt als massageolie ook ontspannend en rustgevend. Je maakt het door een schoon potje of flesje voor ongeveer 3/4e te vullen met gedroogde kamille (neem altijd gedroogde, verse gaat rotten) en het potje dan helemaal te vullen met een biologische, neutrale olie. Olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie bijvoorbeeld. Laat zo’n 3 à 4 weken staan in een ruimte op kamertemperatuur en schud elke dag eventjes om. Na vier weken kun je de bloemen eruit filteren en kan je deze olie een aantal maanden gebruiken.

Als tinctuur

De werkzame stoffen in kamille kun je op een nog intensievere manier inzetten: als tinctuur. Het helpt bij huidproblemen, maar ook bij maag- en darmklachten. En omdat kamille ontstekingsremmend is, kun je het ook gebruiken bij wondjes of zonnebrand (als kompres). Je maakt de tinctuur bijna op dezelfde manier als kamilleolie. Vul een pot voor driekwart met gedroogde kamille. Vul aan met een neutraal alcohol-product met minimaal 40% alcohol, zoals wodka. Laat tenminste 10 weken staan en schud de pot elke dag even om. Daarna kun je het mengsel filteren. Bewaar daarna in een donkere fles of pot, bijvoorbeeld zo’n bruin flesje met pipet erin. Gebruik niet meer dan 15 druppels per dag en niet langer dan 3 weken achter elkaar*.

Wil je een alcoholvrije variant? Gebruik dan plantaardige glycerine in plaats van wodka.

Meer over de plant

Je kan kamille in pot en in volle grond kweken. Zaai direct buiten tussen april en juni. Je hoeft de zaden niet in de grond te stoppen; strooi ze gewoon uit en geef water. De plant wil het liefst in de zon en doet het goed in alle soorten aarde, behalve dikke klei. De bloei is van mei t/m september, dus als je al kamille hebt staan, kun je nu de bloemetjes oogsten. De plant is zelfbestuivend. Haal niet alle bloemen weg, zo is er wat voor de bijen en andere insecten – en heb jij volgend jaar weer kamille.

Hoe kan je kamille drogen?

In de oven is het makkelijkst. Verwarm de oven op een lage stand (80*C) en pluk de bloemetjes van de steeltjes. Laat ze indrogen tot het mooie kleine bolletjes zijn (2 tot 2,5 uur). Snoei de kamille op een droge dag, zodat de bloemetjes al droog zijn. Heeft het net geregend? Laat ze dan eerst een dag binnen drogen op een theedoek. Gedroogde kamille kun je ook gewoon kopen.

*ik ben absoluut geen arts of medicus. Deze informatie is niet-medisch en niet gevalideerd. Raadpleeg altijd je (huis)arts voordat je een middel tot je neemt.

5 reacties op “Vier dingen die je met echte kamille kan doen”

  1. Ria van der Lugt Avatar

    Volgend jaar ga ik ook kamille zaaien.
    Als je goudsbloem in je tuin hebt dan kun je deze ook goed gebruiken om huidolie te maken.
    Doe de uitgebloeide bloemblaadjes in een pot met zonnebloemolie, elke dag roeren tot de blaadjes niet meer boven komen drijven anders gaat het schimmelen.
    Na 3 maanden zeven.
    Groetjes Ria

    Like

    1. Dank voor de tip, Ria! Of inderdaad eerst de goudsbloem drogen, dan heb je ook geen kans op schimmel.

      Like

  2. Camillethee deppen op de huid werkt ook fantastisch goed bij baby-acne: kreeg deze tip van onze kinderarts.
    Groetjes,
    Wen

    Like

  3. […] Op de homestead: De bloemen zijn mooi op vaas en gedroogd en omdat ze in de late herfst mooie zaadbolletjes geven heb je met zonnehoed een blijvend herfstig ‘decoratie-item’ in huis. Maar zonnehoed is vooral nuttig na het oogsten; ze heeft sterke medicinale eigenschappen, versterkt het immuunsysteem, waardoor je weerstand tegen griep verbeterd. Je haalt het beste uit de plant door er een tinctuur van te maken, zoals ik eerder deed bij kamille. […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.