Welke 6 bloemen ik in de moestuin zet (en waarom)

Bloemen: wie wordt er niet blij van? Maar voor iedereen met een moestuin heeft het planten van bloemen een nog veel praktischere kant dan alleen kleur en fleur. Bloemen voegen een heel eigen waarde toe aan onze homestead stadstuin. Ik kies voor deze zes soorten met grootst effect.

Naast dat ze mooi zijn en je ze kunt gebruiken in bosjes of als droogbloemen, trekken bloemen trekken nuttige insecten aan, houden ze schadelijke plagen op afstand en komen ze met hun eigen gezondheidsvoordelen of ‘gebruikersopties’, zoals dat je er thee mee kunt zetten of er een oppeppende huidolie van kunt maken.

Welke bloemen zijn goed voor in de moestuin?

Dit zijn mijn favoriete bloemen die in de moestuin meehelpen en die meerdere voordelen voor de homestead opleveren – plus waarom ik er zo blij van word:

1 – Veelzijdig en mooi: Lavendel

In de tuin: Als de lavendel bloeit, de zon schijnt en je je ogen dichtdoet is het net alsof je op een terras in Zuid-Frankrijk (of even welk ander mediterraans land) bent. Het zachte paars, later met die prachtige grijsgroene tint van het blad, zie je ook niet snel bij andere planten. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen; lavendelhoning is een ware traktatie en deze bestuivers werken mee in de moestuin.

Op de homestead: Lavendel wordt in talloze cosmetica toegevoegd voor kalmte en ontspanning (maak er gerust een crème of olie van). Lavendel werkt ontstekingsremmend, helend, verzachtend, schimmelwerend en zelfs licht-antibacterieel. Gedroogd kun je het gebruiken als thee, geurbuiltje of om siroop van te maken en je kan er heerlijke zoete gerechten mee maken. Ook een fijne: zelfgemaakt badzout voor een rustmomentje of als onderdeel van handzeep in de keuken. Lavendelzalf is tenslotte een topper bij schaafwonden of huidirritatie.

Bloeiende lavendel voor de homestead moestuin

2 – Eetbare bescherming – Afrikaantjes (Tagetes)

In de tuin: De felgekleurde afrikaantjes plant ik op de vier hoeken van mijn moestuinbakken. Afrikaantjes variëren van witgeel tot knaloranje en zijn daarmee een vrolijke toets in het groen. De sterke geur van deze bloem beschermt tegen schadelijke insecten, zoals aaltjes, zodat groenten kunnen groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De plant trekt ook vlinders, bijen en andere bestuivers aan.

Op de homestead: Daarnaast zijn Afrikaantjes eetbaar (beetje pittig-citrusachtig) dus kun je ze goed gebruiken in salades en staan ze prachtig in een knoflook-kruidenboter. De lichte citrussmaak maakt ze ook geschikt voor marinades voor vis of kip.

3 – Anti-bladluis en pro-weerstand: Oost-Indische kers

In de moestuin: Met zijn vrolijke bloemen en blad dat op een schoteltje lijkt is de OIK, zoals fans hem noemen 😉 (soort The Artist Formerly Known As Prince) een mooi plantje om te zien, maar in de tuin ook erg nuttig. Hij trekt bladluizen aan, net als verschillende vlinders, waardoor je moestuinplanten met rust gelaten worden.

Op de homestead: Oost-Indische Kers verdient z’n vermelding in dit lijstje om nog meer redenen: de bladeren, de bloemen en de zaadbolletjes van Oost-Indische Kers zijn eetbaar. Ze smaken pittig (zeker vers/ongekookt) en blad en bloem doen het goed in salades; van de zaadbolletjes kun je ‘kappertjes’ maken. Een pesto draaien of gebruiken als spinazie, bijvoorbeeld in een hartige taart, kan ook. Het eten ervan komt je weerstand ten goede, het is onder andere een ‘natuurlijk antibioticum’.

Zonnehoed, Echinacea of Rudbeckia in de homestead moestuin

4 – Krachtig en kleurrijk: Echinacea / Zonnehoed

In de moestuin: Ik vind Echinacea Purpurea of Rudbeckia één van de mooiste planten in mijn tuin, als sierbloem alleen zijn ze al prachtig. Hommels, vlinders en bijen zijn net als ik zeer gecharmeerd van de plant, wat je moestuin weer ten goede komt.

Op de homestead: De bloemen zijn mooi op vaas en gedroogd en omdat ze in de late herfst mooie zaadbolletjes geven heb je met zonnehoed een blijvend herfstig ‘decoratie-item’ in huis. Maar zonnehoed is vooral nuttig na het oogsten; ze heeft sterke medicinale eigenschappen, versterkt het immuunsysteem, waardoor je weerstand tegen griep verbeterd. Je haalt het beste uit de plant door er een tinctuur van te maken, zoals ik eerder deed bij kamille.

5 – Natuurlijke genezing: Goudsbloem / Calendula

In de moestuin: Net als bij Oost-Indische Kers geven de heldere oranje en gele bloemen van de goudsbloem een vleugje geluk aan de moestuin. Plant ze vooral bij wortel, sla, kolen en bonen, die dan minder aangevallen zullen worden door wolluis, zwarte bonenluis en witte vlieg. Dat komt o.a. doordat de plant lieveheersbeestjes aantrekt.

Op de homestead: Ik gebruik de goudsbloem ook graag voor zijn natuurlijke genezende eigenschappen. In een zalf werkt goudsbloem vooral bij huidproblemen (schaafwondjes, (luier)uitslag, zonnebrand, insectenbeten). Je kan er je eigen dag- of nachtcrème mee maken, want het helpt tegen huidveroudering. Of maak er een make-upreiniger van. De blaadjes zijn eetbaar (vrolijk in een salade) en als je er thee van zet, kun je maagproblemen verminderen. En of dat nog niet genoeg is: goudsbloem is ook een mooie snijbloem, blijft met af en toe vers water lang goed op de vaas.

6 – Kalmerende multi-tool: Kamille

In de moestuin: Kamille is geen plant die ontzettend de aandacht trekt, heeft geen felgekleurde bloemen of bijzonder blad, al heeft ze zeker iets liefelijks, vooral als simpel zomers (cadeau)boeketje. Ze heeft een sterke geur en hommels, vlinders, bijen en andere gevleugelde vriendjes komen er graag.

Op de homestead: Het echte succes van kamille zit ‘m in z’n kalmerende eigenschappen. Ik schreef er al eerder over: kamille is perfect als thee (bij slapeloosheid), in bad (ontspannend, effectief bij jeuk) en als tinctuur (bij wondjes, acne, zonnebrand). Ik gebruik kamilleolie zelf veel als oppepper voor droge plekjes op mijn huid in de winter en als massageolie. De takjes en bloemen kun je ook gebruiken in (droog)boeketten.

Kamille voor de moestuin, echte kamille in boeket bloemen

Heel belangrijk: KOOP BIO

Sorry dat ik schreeuw, maar één van de belangrijkste punten waar ik dit artikel mee wil beëindigen is de boodschap dat je – wanneer je bovenstaande bloemen verwerkt of gebruikt in je moestuin – het beste voor biologisch (zaad) kunt kiezen. Want wat je in je aarde, maar vooral in jezélf stopt is belangrijk, zeker als je er een concentraat van maakt, zoals een zalf of maceraat.

Bloemen voor de moestuin

Het planten van deze bloemen in mijn moestuin gaat verder dan alleen maar het toevoegen van kleur en iets moois om naar te kijken. Hoe gaaf is het dat deze bloemen onze stadstuin omtoveren tot een plek waar je veel meer vandaan kunt halen: producten om van te genieten op je bord, maar die me ook helpen met mijn gezondheid en welzijn (en dat van de mensen met wie ik mijn oogst deel).

Hoe mooi dat bloemen in de moestuin zo’n verrassing voor velen kunnen zijn! Wat is jouw favoriete bloem in de tuin?

Eén reactie op “Welke 6 bloemen ik in de moestuin zet (en waarom)”

  1. jannekeswereld Avatar

    Leuk blog! De dropplant – Agastache Blue Fortune – is mijn tip voor jou. Ik heb het zelf ook in mijn tuin. Niet alleen goed voor vlinders/bijen, de plant ruikt heerlijk naar anijs. De blaadjes en bloemetjes zijn geschikt om thee van te maken.

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.