Combinatieteelt: welke plant wil (niet) bij welke plant?

Als je op een klein stukje tuiniert zoals ik, dan moet je slim zijn. Combinatieteelt toepassen, ook wel ‘companion planting’, zorgt ervoor dat gewassen het (extra) goed doen en dat je “foute buren” zoveel mogelijk voorkomt. Want niet elke plant groeit lekker naast de ander!

Het zijn net mensen 😉

Anders gezegd: als je nadenkt over zelfvoorzienend leven is het niet alleen belangrijk welke planten je kweekt, maar ook welke buren je ernaast zet. Combinatieteelt is het strategisch combineren van planten om de opbrengst te verhogen en plagen, ziekten en ongewenste insecten op afstand te houden.

Nieuw: de zaaigids A-Z!

Gisteren heb ik – op verzoek – een pagina toegevoegd met zaai-informatie per groente-, fruit- of bloemsoort onder het kopje ‘kennisbank’. Dit is een work in progress, maar daar zal ik ook steeds mijn ervaringen delen als het gaat om planten die zich fijn voelen bij elkaar en planten die elkaar niet goed verdragen.

Welke planten juist bij elkaar planten?

Maar dan nu over naar dat slim moestuinieren. Hier zijn enkele goede combinaties:

1. Tomaten en basilicum: 5 sterren setje! Door basilicum naast je tomaten te planten kun je de smaak van de tomaten verbeteren en bescherm je ze tegen plagen.

2. Wortel en ui: match made in aarde – deze twee wortelgewassen gedijen goed samen. Uien beschermen wortelen tegen wortelvliegen, terwijl wortelen de uienvliegen afschrikken.

3. Komkommers en dille: een super fresh duo – dille verbetert de groei van komkommers en biedt bescherming tegen schadelijke insecten. Bovendien voegt het een heerlijk aroma toe aan zowel de tuin als de keuken. Dille bloeit ook leuk met eetbare bloemen.

4. Munt en kolen: zij-aan-zij vechters – Munt werkt als een natuurlijk afschrikmiddel voor koolvliegen. Plant het rond koolgewassen zoals broccoli, bloemkool en boerenkool om deze schadelijke insecten op een afstand te houden.

Door slim te combineren kun je ziektes voorkomen

Welke planten niet bij elkaar planten?

Deze plantcombinaties kun je beter vermijden:

1. Aardappelen en tomaten: no likey – Dit is een typisch gevalletje van familieleden (in dit geval de familie nachtschade) die niet goed door één deur kunnen. Erfenis-struggles? Nee, ze zijn vatbaar voor dezelfde ziekten en kunnen beter apart geplant worden om overdracht van ziekten te voorkomen.

2. Ui en bonen/peulvruchten: kopje kleiner maken – Uien en bonen, waaronder ook alle peulvruchten vallen, hebben de neiging elkaars groei te belemmeren, omdat ze dezelfde voedingsstoffen tot zich nemen. Het is beter om ze op afstand van elkaar te houden.

3. Knoflook en aardbeien: de smaak? Hoewel knoflook goed is tegen sommige plagen, kunnen de sterke geuren aardbeien beïnvloeden. En niemand zit te wachten op aardbeien met de smaak van Franse marktjes.

Welke combinaties maak ik zelf dit jaar?

Het combineren van planten op een slimme manier is de sleutel tot een bloeiende en gezonde stedelijke tuin. Door deze natuurlijke bondgenootschappen te omarmen en conflicterende combinaties te vermijden, creëer je een harmonieus ecosysteem dat zowel esthetisch als productief is.

Dat vind ik echt supertof en daarom pas ik combinatieteelt graag toe. Ik ben daarin ook nog lerende, maar voor dit jaar staan de volgende planten gezellig én bewust bij elkaar in de moestuin:

  • Aardbei en oost-Indische kers
  • Wortel en afrikaantjes
  • Rode peper en ui
  • Paprika, basilicum en tomaat

Mijn hele moestuinplan vind je hier.

Nogmaals: ik leer ook nog elke dag van mijn moestuin, van anderen en van ome Google. En ik nodig jou ook van harte uit om jouw kennis en ervaring te delen om bovenstaand stukje én de zaaigids beter te maken. Laat het weten via de reacties en ik neem het mee (ook tof voor andere lezers!).

Eén reactie op “Combinatieteelt: welke plant wil (niet) bij welke plant?”

  1. Goeie tips, dank je wel.

    Munt en kolen wist ik niet. Alleen 1 bedenking: de munt misschien toch ergens nog in een pot houden (en zo in de grond) want hij kan enorm woekeren.

    Dille en komkommer ga ik uitproberen, zocht nog een plekje voor mijn dille en voila, gevonden zo :).

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.