It’s the season to be… planning your moestuin, falalalala lala la la! Wat voor sommige mensen kerst is, is voor moestuinierders en fans van zelfvoorzienend leven de periode februari-maart, waarin ‘we’ helemaal los gaan met filosoferen over de moestuin, waarin zaden worden gekocht en plannen worden gesmeed. Dit is mijn moestuinplan voor seizoen 2024!
Ik schreef het al in de blogpost ‘Zo begin ik het moestuinseizoen 2024‘: ik ben zeker geen moestuinexpert. Sterker nog: dit is mijn tweede moestuinjaar en ik heb nog maar met een paar gewassen ervaring (en dan dus ook beperkt tot één vol seizoen). Dit jaar staat er echter genoeg tofs op de agenda. Zo hoop ik onze moestuinruimte te verdubbelen met een tweede bak. Dat was zelfs een idee van mijn man, omdat hij zag dat ik er zoveel schik in had (en het feit dat hij de lekkerste tomaten kon eten heeft er vast ook aan bijgedragen 😉 ).
Enfin, genoeg gekletst! Tijd voor de plannen!
Moestuinplan 2024: het hele jaar moestuin
Eén van mijn voornemens dit jaar is om zoveel mogelijk te telen op onze kleine oppervlakte. Dat betekent: wisselteelt – oftewel: zorgen dat je groenten en kruiden met verschillende oogsttijden na elkaar plant en met elkaar afwisselt. Dat geeft niet alleen een diverse opbrengst, het is ook beter voor de bodem, omdat elk gewas weer andere stofjes “eet” uit de grond. Zo kwam ik tot het volgende plan (lees verder voor details):
Twee moestuinbakken: elke maand oogst?
Ik weet niet of het me gaat lukken, maar hoe tof zou het zijn als ik in het seizoen mei – oktober/november elke maand tenminste iets zou kunnen oogsten? In de zomer moet dat lukken, maar in het vroege voor- en naseizoen zal dat wat lastiger zijn. Dat is echter wel mijn uitgangspunt geweest bij het plannen van deze bakken.
Je ziet hieronder de twee moestuinbakken, steeds verdeeld over drie momenten in het jaar: mid mei (voorjaarsteelt), mid juli (zomerteelt) en mid september (herfstteelt).
Moestuinbak 1: gewassen
In bak 1 komen de volgende groenten, bloemen en kruiden:
- Afrikaantjes* (Tagetes)
- Knoflook
- Sla
- Radijs
- Peterselie
- Spinazie
- Bietjes
- Prei
- Oost-Indische Kers
- Tomaten
- Basilicum
- Paprika
- Sla (najaar)
- Boerenkool
Moestuinbak 2: gewassen
Voor bak 2 heb ik een andere invulling bedacht:
- Afrikaantjes* (Tagetes)
- Wortel
- Rozemarijn
- Courgette
- Stamslaboon (boontjes)
- Rode peper
- Oost-Indische kers
- Aardbeien
- Waterkers
- Spinazie
en hier is straks ook ruimte voor uien, die ik in oktober voor het volgend seizoen wil planten.
Welke zaden ga ik zaaien?
Dan – alleen de echte moestuinfan is nu nog blijven hangen – een lijstje met welk soort groenten, fruit en kruiden ik wil gaan zaaien. Want er is niet zoiets als één soort boerenkool hoor, oh nee 😉
- Aardbei: ‘Baron van Solemacher (Rügen)’
- Afrikaantjes: ‘Bolero’
- Basilicum: ‘Italiano classico‘
- Boerenkool: ‘Westlandse’
- Courgette: ‘Ortolana di Faenza’
- Kropsla: ‘Meikoningin’
- Oost-Indische kers: ‘Capucine lage major’
- Paprika: ‘California Wonder’ en ‘Yellow California Wonder’
- Peterselie: ‘Amsterdamse snij‘
- Plantknoflook: ‘Rose Gayant’
- Prei: ‘Carentan’
- Spinazie: ‘Matador‘
- Stamslaboon: ‘Améthyst’ en ‘Maxi’
- Tomaat: ‘Pomodoro Marmande’ en ‘Matina‘
- Radijs: ‘French Breakfast 3‘
- Rode biet: ‘Detroit 2’
- Rode peper: ‘Capsicum annum Cayenne’
- Waterkers: ‘Nasturtium officinale’
- Wortel: ‘Nantese Chioggia 2’
Ik koop alleen biologische zaden en tuinier biologisch (bio potgrond etc.) zodat ik biologische groenten, fruit, bloemen en kruiden heb.
Vrijdag volgt een blogpost met mijn tijdsplanning: wanneer ga ik wat en hoeveel (voor)zaaien. Ik ben benieuwd: ga jij ook aan de slag in de tuin of op je balkon met groenten- of fruit?
*ondanks dat deze plantjes/bloemetjes al jaren zo heten, heb ik er een beetje moeite mee. Het klinkt denigrerend. En voor zover ik heb begrepen, komen de plantjes niet eens uit Afrika! Vandaar hier de Latijnse naam erbij.
Plaats een reactie