Mijn moestuinplan voor 2024: zaden en indeling

It’s the season to be… planning your moestuin, falalalala lala la la! Wat voor sommige mensen kerst is, is voor moestuinierders en fans van zelfvoorzienend leven de periode februari-maart, waarin ‘we’ helemaal los gaan met filosoferen over de moestuin, waarin zaden worden gekocht en plannen worden gesmeed. Dit is mijn moestuinplan voor seizoen 2024!

Ik schreef het al in de blogpost ‘Zo begin ik het moestuinseizoen 2024‘: ik ben zeker geen moestuinexpert. Sterker nog: dit is mijn tweede moestuinjaar en ik heb nog maar met een paar gewassen ervaring (en dan dus ook beperkt tot één vol seizoen). Dit jaar staat er echter genoeg tofs op de agenda. Zo hoop ik onze moestuinruimte te verdubbelen met een tweede bak. Dat was zelfs een idee van mijn man, omdat hij zag dat ik er zoveel schik in had (en het feit dat hij de lekkerste tomaten kon eten heeft er vast ook aan bijgedragen 😉 ).

Enfin, genoeg gekletst! Tijd voor de plannen!

Moestuinplan 2024: het hele jaar moestuin

Eén van mijn voornemens dit jaar is om zoveel mogelijk te telen op onze kleine oppervlakte. Dat betekent: wisselteelt – oftewel: zorgen dat je groenten en kruiden met verschillende oogsttijden na elkaar plant en met elkaar afwisselt. Dat geeft niet alleen een diverse opbrengst, het is ook beter voor de bodem, omdat elk gewas weer andere stofjes “eet” uit de grond. Zo kwam ik tot het volgende plan (lees verder voor details):

Twee moestuinbakken: elke maand oogst?

Ik weet niet of het me gaat lukken, maar hoe tof zou het zijn als ik in het seizoen mei – oktober/november elke maand tenminste iets zou kunnen oogsten? In de zomer moet dat lukken, maar in het vroege voor- en naseizoen zal dat wat lastiger zijn. Dat is echter wel mijn uitgangspunt geweest bij het plannen van deze bakken.

Je ziet hieronder de twee moestuinbakken, steeds verdeeld over drie momenten in het jaar: mid mei (voorjaarsteelt), mid juli (zomerteelt) en mid september (herfstteelt).

Moestuinbak 1: gewassen

In bak 1 komen de volgende groenten, bloemen en kruiden:

  1. Afrikaantjes* (Tagetes)
  2. Knoflook
  3. Sla
  4. Radijs
  5. Peterselie
  6. Spinazie
  7. Bietjes
  8. Prei
  9. Oost-Indische Kers
  10. Tomaten
  11. Basilicum
  12. Paprika
  13. Sla (najaar)
  14. Boerenkool

Moestuinbak 2: gewassen

Voor bak 2 heb ik een andere invulling bedacht:

  1. Afrikaantjes* (Tagetes)
  2. Wortel
  3. Rozemarijn
  4. Courgette
  5. Stamslaboon (boontjes)
  6. Rode peper
  7. Oost-Indische kers
  8. Aardbeien
  9. Waterkers
  10. Spinazie
    en hier is straks ook ruimte voor uien, die ik in oktober voor het volgend seizoen wil planten.

Welke zaden ga ik zaaien?

Dan – alleen de echte moestuinfan is nu nog blijven hangen – een lijstje met welk soort groenten, fruit en kruiden ik wil gaan zaaien. Want er is niet zoiets als één soort boerenkool hoor, oh nee 😉

  • Aardbei: ‘Baron van Solemacher (Rügen)’
  • Afrikaantjes: ‘Bolero’
  • Basilicum: ‘Italiano classico
  • Boerenkool: ‘Westlandse’
  • Courgette: ‘Ortolana di Faenza’
  • Kropsla: ‘Meikoningin’
  • Oost-Indische kers: ‘Capucine lage major’
  • Paprika: ‘California Wonder’ en ‘Yellow California Wonder’
  • Peterselie: ‘Amsterdamse snij
  • Plantknoflook: ‘Rose Gayant’
  • Prei: ‘Carentan’
  • Spinazie: ‘Matador
  • Stamslaboon: ‘Améthyst’ en ‘Maxi’
  • Tomaat: ‘Pomodoro Marmande’ en ‘Matina
  • Radijs: ‘French Breakfast 3
  • Rode biet: ‘Detroit 2’
  • Rode peper: ‘Capsicum annum Cayenne’
  • Waterkers: ‘Nasturtium officinale’
  • Wortel: ‘Nantese Chioggia 2’

Ik koop alleen biologische zaden en tuinier biologisch (bio potgrond etc.) zodat ik biologische groenten, fruit, bloemen en kruiden heb.

Vrijdag volgt een blogpost met mijn tijdsplanning: wanneer ga ik wat en hoeveel (voor)zaaien. Ik ben benieuwd: ga jij ook aan de slag in de tuin of op je balkon met groenten- of fruit?

*ondanks dat deze plantjes/bloemetjes al jaren zo heten, heb ik er een beetje moeite mee. Het klinkt denigrerend. En voor zover ik heb begrepen, komen de plantjes niet eens uit Afrika! Vandaar hier de Latijnse naam erbij.

8 reacties op “Mijn moestuinplan voor 2024: zaden en indeling”

  1. Wat een heerlijke planning! (hopelijk ook letterlijk binnenkort 🙂 )

    Afrikaantjes worden hier in Vlaanderen in de volkstaal nooit zo genoemd, maar wel ‘stinkertjes’ terwijl ik ze eigenlijk wel lekker ruiken vind, wel specifiek maar zeker niet stinken.

    Ik plant ze eigenlijk altijd samen met de tomaten, tegen aaltjes in de grond.

    Qua potgrond let ik nu ook altijd op turfvrij maar ga me toch eens echt verdiepen in het zelf maken ervan. Want zeker zaaigrond is zo niet te vinden hier. Misschien met de bladcompost die we zelf maken, die is echt zo fijn zelfs zonder zeven.

    Met prei en peterselie kan je het jaar misschien wel rond maken 🙂
    Ik ga misschien een van de komende dagen eens proberen om veldsla en spinazie te zaaien, gewoon buiten maar afgedekt dan met een kapje. Toch genoeg zaad in voorraad en het kriebelt 🙂

    Like

    1. Wat leuk om te lezen Geke! Ik plant inderdaad de Afrikaantjes ook ivm de aaltjes in de bak erbij. En het staat leuk. Gek dat ze in België stinkertjes heten!

      Zaai- en stekgrond heb ik een zak van gekocht, maar meng ik nog aan met perliet (over van het verbouwen). Is voor het eerst dat ik het zo doe, dus ben benieuwd!

      Like

      1. Je hebt heel veel om naar uit te kijken en ik ben benieuwd naar je updates.

        Dit wordt mijn 5de potten-en-bakken moestuin jaar en ik leer nog steeds!

        Like

  2. […] mijn vorige blogpost schreef ik over de groenten, kruiden, bloemen en fruitsoorten die ik wil gaan zaaien in 2024. Maar niet alles kan je nu al voorzaaien – en sommige planten doen het beter als ze meteen de […]

    Like

  3. […] drie berichten over mijn moestuin 2024 (zo begin ik), het moestuinplan (wat komt er waar?) en teeltplan (wanneer zaai ik wat?) is het dan nu eindelijk tijd voor actie! Ik heb de eerste […]

    Like

  4. […] het weekend nam ik de vaatwasser onder handen en boy, dat was nodig. Yikes! Ik begon aan het moestuinplan voor het aankomend seizoen en was uithuizig voor werk omdat ik een training had in Amsterdam en een […]

    Like

  5. […] de tuin: De felgekleurde afrikaantjes plant ik op de vier hoeken van mijn moestuinbakken. Afrikaantjes variëren van witgeel tot knaloranje en zijn daarmee een vrolijke toets in het groen. […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.