Het voorzaaien is begonnen!

Na drie berichten over mijn moestuin 2024 (zo begin ik), het moestuinplan (wat komt er waar?) en teeltplan (wanneer zaai ik wat?) is het dan nu eindelijk tijd voor actie! Ik heb de eerste zaden in de grond zitten. Een klein fotoverslag met de eerste handelingen voor de 2024 moestuin!

Het is 22 maart, buiten raast storm Louis en dus zit ik binnen plezier te maken met mijn zaad (haha).

Zo, let the games begin, haha. De zaaispullen zijn weer tevoorschijn gehaald. Dit is het eerste jaar dat ik met twee kweekkasjes / propagators werk, beide zo’n 40 cm lang. Ik vond ze bij Action, van gerecycled plastic en gemaakt in Nederland met windenergie!

In het bovenste gedeelte zie je de manier waarop ik mijn zaden opberg: ik heb twee plastic houders waarin kleine containertjes passen. In de containertjes zitten de zaden. Ik heb ze vorig jaar op Koningsdag voor € 2 gekocht 🙂

Hier is de eerste kweekbak gevuld met een mengsel van zaai- en stekgrond (= fijner dan potgrond) en perliet, wat we nog over hebben van de verbouwing. Ik gebruik verfstokjes om regels in de aarde te maken en om de aarde voorzichtig plat te stampen.

Rode en gele paprika

In bak één zaaide ik twee soorten paprika’s: rode ‘California Wonder’ en gele ‘Yellow California Wonder’. Het is het eerste jaar dat ik paprika’s probeer en deze schijnen het ook goed te doen in pot, dus als ik meer plantjes heb dan voor in de moestuinbak, kan ik ze ook in pot telen of cadeau geven.

Ik heb de paprikazaden niet voorgeweekt. Ze zouden binnen 7 -14 dagen moeten ontkiemen, maar omdat ik ze niet heb voorgeweekt ga ik eerder uit van die 14 dagen. Ze staan nu in de woonkamer met een constante 20 graden.

Aardbeien

In bak twee heb ik aardbeien gezaaid. Ik koos voor ‘Baron von Solemacher’, een zoete, doorbloeiende variant die niet rankt. Het was bizar om deze zaden te zien, ze zijn echt minuscuul. Aardbeien heb ik nog nooit gezaaid; in de tuin staan nu een paar kleine aardbeienplanten, maar die heb ik vorig jaar gewoon gekocht.

Ze gaan bij mij in de volle grond, maar deze soort is ook heel geschikt voor (balkon)bakken. Dus hopelijk een goede opkomst!

Ook hier ben ik dus reuze benieuwd wat ze gaan doen. Over 15-20 dagen zouden we het moeten weten. Als ze niet opkomen, ga ik het nog eens proberen, maar dan na stratificatie (= de zaden 2-4 weken afgesloten in een koelkast bewaren).

Rode peper

In dezelfde propagator ging ook het rode peper-zaad. Vorig jaar heb ik hier twee prachtige, langbloeiende planten van gekregen, maar het zaad is dus nu alweer een jaar ouder. Ik maakte het zakje op (er waren nog zo’n 5 zaadjes) en nu is het ook hier afwachten.

Eigenlijk is dit een vrij slechte manier van rode peper zaaien: het is handiger om de zaden voor te weken (12 uur) en vervolgens te zaaien in trays die je afdekt met huishoudfolie. Maar ik had het kweekbakje nu toch klaarstaan en dacht: laten we het gewoon proberen! Over ongeveer 20 dagen (waarschijnlijk iets langer omdat ik ze niet heb voorgeweekt en ze hier op 20 graden staan) weten we het.

De paprika’s, de aardbeien en de rode pepers zijn allemaal lichtkiemers, wat betekent dat ze licht nodig hebben om te ontkiemen. Daarom zit er dus maar een heel klein laagje aarde bovenop het zaad, wat ik dus een soort van ‘hark’ met het verfstokje.

Zo, dat was het voor deze avond. Wat een heerlijk moment, zulk stormachtig weer, om dan met het voorjaar bezig te zijn. Ik ga met een goed gevoel en twee mooi gevulde kweekbakjes op de schouw van de eetkamer naar bed! Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van de vorderingen in de maandelijkse moestuin updates.

3 reacties op “Het voorzaaien is begonnen!”

  1. […] Ik ben (nog?) geen winter-moestuinierder en dus moet ik het hebben van het voorjaar, de zomer en de herfst. Dat betekent dat ik langzaam los kan met het voorzaaien van verschillende gewassen die uiteindelijk een plekje krijgen in de volle grond van onze stadstuin. Deze maand zaaide ik voor: […]

    Like

  2. […] Dat viel gelukkig in goede aarde, er werd enorm gesmuld: ook door de jongens van 7 en 9. De eerste zaden gingen binnen de grond in, ik schreef mijn maandelijkse moestuinupdate en deelde het recept voor […]

    Like

  3. […] hoe gaat het met de planten die ik voorzaaide? Kunnen ze volgende maand naar buiten? En wat was het trouwens raar weer hè, van snikheet (25 en […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.