Moestuin update februari 2024

Toegegeven, het is een beetje vroeg in het seizoen voor een moestuin update. Maar mijn laatste was alweer in oktober en ik had gewoon ontzettend zin om er weer eentje te schrijven! Zo gezegd, zo gedaan: hier is de eerste moestuin update van 2024!

Ik ben (nog?) geen winter-moestuinierder en dus moet ik het hebben van het voorjaar, de zomer en de herfst. Dat betekent dat ik langzaam los kan met het voorzaaien van verschillende gewassen die uiteindelijk een plekje krijgen in de volle grond van onze stadstuin. Deze maand zaaide ik voor:

  • rode peper (cayenne)
  • gele paprika
  • rode paprika
  • aardbeien (bosaardbei)

Vooral die aardbeien vind ik spannend, daar heb ik vorig jaar gewoon plantjes van gekocht, maar wilde nu wel eens kijken of ik ze zou kunnen opkweken vanuit zaad.

Momenteel is er nog weinig te melden vanuit het zaai-front: het is afwachten tot de eerste sprietjes zich laten zien. Ik zaaide ze ook pas op 22 maart, 4 dagen geleden. Over een goede week, zo rond de 7 à 10 dagen na het zaaien, zou ik voor het eerst wat actie moeten zien bij de paprika’s. To be continued in de maart moestuin update! Dan ga ik ook voor het eerst weer direct in de volle grond zaaien.

De moestuinbak die er al staat maakte ik netjes na de winterrust. Ik haalde onkruid eruit en schoffelde het lichtjes om. Ook ben ik begonnen met ‘composting in place’: oftewel het vermengen van groenteschillen in de aarde, zodat er een mooie voedingsbodem ontstaat.

Ook zie je de fruitbomen uit hun winterslaap komen. De knoppen zijn alweer goed zichtbaar! We hebben in onze stadse homestead-tuin appel, peer, kers, vijg (en braam, framboos, aardbei en blauwe bes, maar dat zijn geen bomen).

En dan nu… het weer

Het weer deze maand was… apart. Wát een enorme hoeveelheid regen viel er. Tegelijk was het kennelijk de warmste februari ooit met +4 graden boven het gemiddelde! Halverwege de maand, 15 februari, was het zelfs de warmste februaridag ooit met ruim 15,5 graad. Er was amper een nacht met vorst. Maar de zon liet zich amper zien; er waren juist veel minder zonne-uren dan normaal.

Daarom maar goed dat ik wachtte met voorzaaien tot eind februari. Gisteren, een heerlijk zonnige zondag, stonden mijn twee zaaibakken heerlijk in het zonnetje. De zaden hebben tenslotte veel licht nodig om te gaan groeien.

Oogst van de maand

Ondanks dat ik geen wintertuinierder ben, kon ik toch nog steeds voedsel uit de tuin halen. Dankzij het zachte winterweer oogstte ik peterselie en salie. Echte salie (salvia officinialis) is een vaste plant uit de mediterrane streken, die het in onze huidige zachte winters prima doet in de tuin. Een aanrader; naast dat je ermee kunt koken, krijgt de plant ook mooie paarse bloemen en kun je het gebruiken als huidverzorgingsproduct (bijv. tegen acne).

De salie verwerkte ik in een geroosterde knoflook-salie kruidenboter (zalig!!!) en de peterselie is heerlijk op een knoflook naan, zelfgemaakt uiteraard (voor een niet-vegan versie gebruik ik Griekse of boerenyoghurt).

Notities voor volgend jaar:

  • Eind februari is een hele prima tijd om te beginnen met voorzaaien, ook al zijn sommigen (oh Instagram!) er al ruim een maand mee bezig en kreeg ik daar een beetje FOMO van. Zo kan ik tenminste rustig de tijd nemen voor plannen, uittekenen en bestellen.

Wat heerlijk dat het moestuinjaar 2024 begonnen is! En dat we uit kunnen kijken naar de zonnige dagen, met groei en bloei en uiteindelijk oogst uit de tuin.

Hoe was jouw februari?

5 reacties op “Moestuin update februari 2024”

  1. Super leuk! Je enthousiasme werkt zooo aanstekelijk! Kan je wat meer vertellen over composting in place? Gewoon rauwe schillen door de aarde heen mengen, that’s it? 😃

    Like

    1. Ha ja eigenlijk wel! Soms snijd ik ze nog wat fijner, maar omdat het schillen zijn, zijn het al dunne sliertjes. Mijn ervaring is dat ze redelijk snel worden opgenomen in de aarde, maar daarvoor heb je ook wel wormen etc nodig, anders gaat het wel langzamer. Maar ik dump er gewoon aarde overheen als een soort lasagne. Als de planten er eenmaal staan, doe ik het ook, maar dan graaf ik eerst een geultje. Heb geen composthoop, dus dan maar zo!

      Like

  2. Heerlijk gevoel hé, ‘echt’ beginnen. En dan de zaadjes de grond uit kijken 🙂
    Ben benieuwd hoe het met de aardbeitjes zal gaan, heb dat zelf nog nooit gedaan. Had ofwel zelf uitlopers genoeg, of kon er krijgen van mijn zus. Dus nog nooit het idee gehad om zelf te zaaien. Dus lees er zeker graag meer over.

    Februari is vroeg genoeg om te beginnen. Het meeste kan zelfs nog veel later. Alleen die paprika’s hé, die doe ik vroeg 🙂 En tomaten zaai ik altijd op 1 maart. Staat in de agenda, vaste prik al een aantal jaar lang. Vroeger is te vroeg, later te nipt (voor mijn situatie dan want elke situatie is uiteraard anders).

    Mis je het niet, een composthoop? Ik heb vandaag compost gezeefd om bij de abrikozenbomen aan te brengen en vind het echt zo heerlijk om die fijne compost te zien en te gebruiken. Echt kringlooptuinieren voor mijn gevoel. En zo ga ik zelfs ‘zorgzaam’ om met plantenresten, groenteschillen etc. Omdat het zo’n waardevol iets kan worden.

    Like

  3. […] – voor mij omvloog. Zelfs met die extra dag, ja 😉 Over het weer had ik het al in mijn moestuin update, dat was vooral heel erg van slag met extreem warme dagen en extreem veel regen. Zo zag mijn […]

    Like

  4. […] de zaden die ik in februari voorzaaide was de rode paprika de absolute winnaar. ALLE zaadjes kwamen op, als donderslag bij heldere hemel, […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.