Toegegeven, het is een beetje vroeg in het seizoen voor een moestuin update. Maar mijn laatste was alweer in oktober en ik had gewoon ontzettend zin om er weer eentje te schrijven! Zo gezegd, zo gedaan: hier is de eerste moestuin update van 2024!
Ik ben (nog?) geen winter-moestuinierder en dus moet ik het hebben van het voorjaar, de zomer en de herfst. Dat betekent dat ik langzaam los kan met het voorzaaien van verschillende gewassen die uiteindelijk een plekje krijgen in de volle grond van onze stadstuin. Deze maand zaaide ik voor:
- rode peper (cayenne)
- gele paprika
- rode paprika
- aardbeien (bosaardbei)
Vooral die aardbeien vind ik spannend, daar heb ik vorig jaar gewoon plantjes van gekocht, maar wilde nu wel eens kijken of ik ze zou kunnen opkweken vanuit zaad.
Momenteel is er nog weinig te melden vanuit het zaai-front: het is afwachten tot de eerste sprietjes zich laten zien. Ik zaaide ze ook pas op 22 maart, 4 dagen geleden. Over een goede week, zo rond de 7 à 10 dagen na het zaaien, zou ik voor het eerst wat actie moeten zien bij de paprika’s. To be continued in de maart moestuin update! Dan ga ik ook voor het eerst weer direct in de volle grond zaaien.
De moestuinbak die er al staat maakte ik netjes na de winterrust. Ik haalde onkruid eruit en schoffelde het lichtjes om. Ook ben ik begonnen met ‘composting in place’: oftewel het vermengen van groenteschillen in de aarde, zodat er een mooie voedingsbodem ontstaat.
Ook zie je de fruitbomen uit hun winterslaap komen. De knoppen zijn alweer goed zichtbaar! We hebben in onze stadse homestead-tuin appel, peer, kers, vijg (en braam, framboos, aardbei en blauwe bes, maar dat zijn geen bomen).
En dan nu… het weer
Het weer deze maand was… apart. Wát een enorme hoeveelheid regen viel er. Tegelijk was het kennelijk de warmste februari ooit met +4 graden boven het gemiddelde! Halverwege de maand, 15 februari, was het zelfs de warmste februaridag ooit met ruim 15,5 graad. Er was amper een nacht met vorst. Maar de zon liet zich amper zien; er waren juist veel minder zonne-uren dan normaal.
Daarom maar goed dat ik wachtte met voorzaaien tot eind februari. Gisteren, een heerlijk zonnige zondag, stonden mijn twee zaaibakken heerlijk in het zonnetje. De zaden hebben tenslotte veel licht nodig om te gaan groeien.
Oogst van de maand
Ondanks dat ik geen wintertuinierder ben, kon ik toch nog steeds voedsel uit de tuin halen. Dankzij het zachte winterweer oogstte ik peterselie en salie. Echte salie (salvia officinialis) is een vaste plant uit de mediterrane streken, die het in onze huidige zachte winters prima doet in de tuin. Een aanrader; naast dat je ermee kunt koken, krijgt de plant ook mooie paarse bloemen en kun je het gebruiken als huidverzorgingsproduct (bijv. tegen acne).
De salie verwerkte ik in een geroosterde knoflook-salie kruidenboter (zalig!!!) en de peterselie is heerlijk op een knoflook naan, zelfgemaakt uiteraard (voor een niet-vegan versie gebruik ik Griekse of boerenyoghurt).
Notities voor volgend jaar:
- Eind februari is een hele prima tijd om te beginnen met voorzaaien, ook al zijn sommigen (oh Instagram!) er al ruim een maand mee bezig en kreeg ik daar een beetje FOMO van. Zo kan ik tenminste rustig de tijd nemen voor plannen, uittekenen en bestellen.
Wat heerlijk dat het moestuinjaar 2024 begonnen is! En dat we uit kunnen kijken naar de zonnige dagen, met groei en bloei en uiteindelijk oogst uit de tuin.
Hoe was jouw februari?
Plaats een reactie