Wanneer ga ik wat (voor)zaaien? Het teeltplan

In mijn vorige blogpost schreef ik over de groenten, kruiden, bloemen en fruitsoorten die ik wil gaan zaaien in 2024. Maar niet alles kan je nu al voorzaaien – en sommige planten doen het beter als ze meteen de volle grond in gaan. Daarom vandaag mijn tijdsplanning / teeltplan voor de komende weken.

Ik ga volgende week beginnen met de aardbeien, paprika’s en rode peper. Maar waarom die?

Verschil voorzaaien en volle grond

Eerst even een stapje terug: wat is het verschil tussen voorzaaien en in de volle grond zaaien en waarom zou je überhaupt voorzaaien? Bij voorzaaien zaai je eerst binnen in een gecontroleerde omgeving, bijvoorbeeld in huis of in een kas. Daardoor krijgen je planten een vroegere start en kun je eerder oogsten.

Maar voorzaaien kan ook te vroeg en dat is niet handig. Zaailingen gedijen bij licht en warmte volgens een natuurlijke cyclus. Het licht is vroeg in het seizoen nog zwak en de dagen zijn nog vrij kort, waardoor je je zaailingen extra zal moeten helpen, bijvoorbeeld met growlights of warmtematjes. Ik vind dat niet duurzaam. En niet elke plant hoeft voorgezaaid en sommige ‘willen’ het zelfs liever niet.

Moestuinbak 1 is klaar voor de actie, moestuinbak 2 moet nog gebouwd worden! Onderin, in potten, wel al aardbei en salie!

Ik begin daarom pas in februari met mijn moestuinplan voor komend seizoen en eind februari, begin maart pas met zaaien. En met sommige dingen wacht ik gewoon tot we ze direct in de volle grond kunnen planten.

Zaaiplan of teeltplan 2024

Maar dan over naar de vraag van vandaag. Hieronder op chronologische wijze mijn zaaiplan voor het moestuinseizoen 2024:

VoorzaaienVolle grond
Aardbeifebruari
Paprika’sfebruari
Rode peperfebruari
Kropslamaart
september
Peterseliemaart
Tomaatmaart
Oost-Indische kersmaart
Afrikaantjesmaart
Basilicummaart
Courgettemaart
Rode bietmaart
Spinaziemaart
Knoflookapril
Radijsapril
Preiapril-mei
Wortelapril-mei
Stambonenmei
Waterkersmei
Boerenkoolseptember

Ik kies deze momenten aan de hand van de soorten die ik teel (deze info staat op het zaadzakje), info van internet en aan de hand van mijn eigen ervaring ermee (als ik die heb). Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi dus 😉

Zo, dan ligt er nu in ieder geval een gedegen plan! Geen idee of het allemaal uit gaat komen (of: op gaat komen) en hoeveel energie en tijd ik er aan kan besteden, aangezien er hier een kleintje aankomt eind april, maar we gaan het zien!

Overigens wil ik nog eens benadrukken dat deze plannen en schema’s handig zijn, maar zeker niet nodig om lekker te moestuinieren. Plant gewoon wat in je tuin of op je balkon en zie wat er gebeurt. Een beetje zon en een beetje water en meestal komt dat ook goed.

Fijn weekend allemaal! Ik ben nog steeds ook enorm benieuwd naar jullie tuinplannen voor het aankomende seizoen! Ik word er instant vrolijk van!

6 reacties op “Wanneer ga ik wat (voor)zaaien? Het teeltplan”

  1. Zo geweldig de kinderen in de tuin, mijn kleinkinderen vinden het ook geweldig. En ze weten dat groente verbouwd wordt en niet in de supermarkt groeit.

    Geliked door 1 persoon

    1. Van dit soort berichtjes word ik zo blij, Patty!

      Like

  2. […] berichten over mijn moestuin 2024 (zo begin ik), het moestuinplan (wat komt er waar?) en teeltplan (wanneer zaai ik wat?) is het dan nu eindelijk tijd voor actie! Ik heb de eerste zaden in de grond zitten. Een klein […]

    Like

  3. […] ijzer smeden die hij van mij voor Valentijn heeft gekregen, ga deze maand echt veel meer zaaien (planning hier), heb wat leuke Paas DIYs gepland, plus een Voorjaar Home Tour. Er staat een zwangerschapsfotoshoot […]

    Like

  4. […] licht, meer mogelijk om voor te zaaien. En deze maand gaan er ook zaadjes voor het eerst de volle grond in. Maar naast zaaien (binnen en buiten) wil ik ook oogsten. Echte lente-smaken zoals daslook. Ik […]

    Like

  5. […] aarde van het kasje. Oost-Indische kers, afrikaantjes, basilicum en courgette moeten volgens mijn eigen teeltplan deze maand nog voorgezaaid worden, maar grote haast heb ik daar ook niet […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.