Moestuin update maart 2024

Oh, maart! Wat fijn dat je er bent. En wat hebben we al mooie dagen gehad ter voorbereiding op de warmte en zon die nog meer komt. Ik heb echt genoten van deze maand en me, zeker in de tweede helft van de maand, op het zaai- en tuinwerk gestort.

Moestuinupdate maart 2024

Van de zaden die ik in februari voorzaaide was de rode paprika de absolute winnaar. ALLE zaadjes kwamen op, als donderslag bij heldere hemel, en daarmee versloegen ze de aardbeien (goeie tweede) en de gele paprika. Ik leerde meteen een belangrijke moestuinles: niet teveel voorzaaien. Want wat moet ik met 12 rode en evenzoveel gele paprikaplanten?

Zaaitray met rode paprikaplanten, rode paprika zaaien

De paprika’s groeiden als kool (haha) en halverwege de maand verspeende ik de rode paprika’s. De gele zitten vanwege ruimtegebrek nog in het kasje.

Zaaitray met rode paprika planten.
Deze tray met 18 vakjes met 9×9 potjes is ideaal voor nu. Van gerecycled plastic.

Tomaten

Op 8 maart was het tomatenzaaidag op onze homestead. Ik zaaide vier verschillende soorten: Oer, Antho Weiss, Matina en Marmande. Ze gingen eerst onder een laagje plasticfolie en zodra de eerste zaailingen opkwamen haalde ik het er vanaf. Ook hier veel succes: niet elk zaadje kwam op, maar zeker 80%. Ik zaai overigens in een mengsel van stekgrond en perliet, zodat het een luchtig geheel is.

Vooral Marmande, die ik in het kasje zaaide, had het erg naar haar zin. Die kreeg al dubbele blaadjes en verspeende ik afgelopen zondag ook.

Tomaten zaaien

Kropsla

Omdat mijn sla vorig jaar werd aangevreten door… *iets* besloot ik dit jaar de sla binnen voor te zaaien. Kropsla is daar over het algemeen niet zo van gediend (liever meteen buiten), maar toch zag ik van de week de eerste sprietjes komen. To be continued!

Kropsla zaaien

Spinazie & bietjes

Maart was ook de maand waarop ik voor het eerst rechtstreeks in de moestuinbak buiten zaaide. Spinazie- en rode bietenzaadjes gingen op 25 maart de grond in, nadat ik de weken ervoor de bak verder had klaargemaakt volgens de ‘lasagne-methode‘. Er is nu natuurlijk nog niets te zien, maar ik hoop in de volgende moestuinupdate op frisse blaadjes: met een beetje mazzel kunnen we de spinazie in mei al oogsten!

Aardbeien

Het aardbeienzaad kwam op en groeide zachtjes door. Het zijn nu nog hele kleine plantjes en het is wachten tot ze 2 à 3 blaadjes hebben, voordat ik ze ga verspenen. Dat zal wel een pietepeuterig werkje worden!

Ander fruit

Ook fantastisch om te zien: de fruitbomen en -struiken die nu (eind maart) in bloei komen. Onze appelboom-wees (we kochten een zielig leiboompje zonder enig etiket die er niet uitzag dus hebben geen idee welke soort het is) liet onder andere zien welke takken die mishandeling hebben overleefd en nu in bloei staan. We hebben ‘m bevrijd van z’n keurslijf en nu mag hij voorlopig lekker groeien.

Appelbloesem

Wat zaaien in maart?

De rode peper is nog niet opgekomen, maar dat verwachtte ik ook niet. De soort die ik heb is een laatbloeier en het zaad is al wat ouder. Geduld geboden dus. Ook de peterselie ging halverwege de maand in de aarde van het kasje. Oost-Indische kers, afrikaantjes, basilicum en courgette moeten volgens mijn eigen teeltplan deze maand nog voorgezaaid worden, maar grote haast heb ik daar ook niet mee.

Het weer

We hadden van alles deze maand: regen, wind, hagel, maar ook al veel zon. Een aantal dagen waren bijzonder warm, maar er waren er ook bij met 5 of 6 graden overdag. Echt maart roert zijn staart dus.

Wat kun je oogsten in maart?

Geoogst werd er in maart ook al. De peterselie (traag zaad, maar nu sterker dan ooit) heeft de winter overleefd en is living its best life aan de voet van de kersenboom. Ook de oregano vond de zachte winter prima en maakt een ware groeispurt door: prachtig die nieuwe blaadjes. Ze gingen al door de pizza- en pastasaus. En zowel de frisse bladeren als de bloemen van de daslook werden gegeten:

Bloei van daslook, daslookplant, daslook in het voorjaar

Notities voor volgend jaar:

  • Minder voorzaaien. Het aantal planten dat je wil x 2 is meer dan genoeg!
  • Daslook is fantastisch in de voorjaarstuin: niet alleen kun je vroeg oogsten, maar de bloemen en frisgroene blaadjes staan prachtig. En hij doet het fantastisch in de schaduw.

Meer weten over het zaaien van een bepaalde groente- of fruitsoort? Kijk dan in de Zaaigids A-Z.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.