Hoera, het is voorjaar op de homestead!

De zon begint te schijnen, de dagen worden langer: het kan niet anders of het wordt voorjaar, ook op onze stads-homestead! Het perfecte moment om de handen uit de mouwen te steken. Vandaag deel ik welke voorbereidingen we hier treffen om er een mooi seizoen van te maken.

Ik merkte pas hoe ‘erg’ ik de zon had gemist toen hij afgelopen zaterdag zo uitbundig scheen. En die blauwe lucht, oh wat was het fijn om die te zien! Het inspireerde me enorm om dit berichtje te schrijven. Hieronder namelijk een lijstje met wat ik wil gaan doen de komende tijd om het voorjaar te vieren:

1 – Zaaien (en oogsten)

In maart is er, dankzij de grotere hoeveelheid licht, meer mogelijk om voor te zaaien. En deze maand gaan er ook zaadjes voor het eerst de volle grond in. Maar naast zaaien (binnen en buiten) wil ik ook oogsten. Echte lente-smaken zoals daslook. Ik zag al heel wat mooie frisse blaadjes! Als je nog geen zaaiplan hebt gemaakt, is dat nu nog een heel prima moment.

2. De bodem voorbereiden

Een gezonde moestuin begint met gezonde grond. Dus voeg ik in deze tijd vooral organische materialen toe om de voedingsstoffen in de moestuinbak aan te vullen. Ik maak hier een soort ‘lasagne’ van door schillen, dun karton, bladeren en (turfvrije) potgrond als laagjes op te bouwen. Ook is het goed om het onkruid te blijven verwijderen, dat scheelt straks als het groeiseizoen echt los gaat.

Vorig jaar deden de tomaten het fantastisch op mijn ‘lasagne-moestuingrond’.

3. Potten schoonmaken en vullen

Er staan een aantal potten in de tuin die aandacht nodig hebben. Ook omdat ze leeg zijn, haha, en dat is straks niet meer de bedoeling. Ik maak ze schoon met een grove borstel en een heet sopje met groene zeep. Dat doodt niet alleen schimmel en (eitjes van) ongedierte die je niet in je planten wil, maar haalt ook de groene aanslag weg.

4. Tuinmeubilair schoonmaken

En als we dan toch bezig zijn, ook het tuinmeubilair kan wel een poetsbeurt gebruiken. Het is hier helaas ook behoorlijk groen geworden. Hetzelfde sopje (schoon water hoor, haha) en dezelfde borstel gebruik ik voor de tuinset en onze houten deck chair.

5. Jonge planten beschermen

Vroege lentenachten kunnen nog steeds koud zijn. Heb je al jonge plantjes buiten of zijn er planten die sowieso minder goed tegen de kou kunnen? Bescherm ze met afdekmateriaal zoals tuinvlies of glazen cloches tegen de nachtvorst. Haal het ook tijdig weer weg, zodat er geen extreme broeikas ontstaat zodra de temperaturen stabiliseren (10 graden is snel het dubbele onder doek, zeker met een zonnetje).

6. Binnen gezellig maken

Mijn man zegt altijd ‘gezellig maak je het niet, gezellig is het of niet’. En daar heeft ‘ie wel een punt. Toch vind ik het wel heel leuk om binnen en buiten de lente te vieren. Dat doe ik met wat kleine voorjaars-touches hier en daar. Hoe? Daarover volgt een hele blogpost. Ook leuk om nu alvast aan te denken: hoe ga je Pasen vieren? Dit jaar is het van 29 maart t/m 1 april. Dat is wat mij betreft het voorjaarsfeest bij uitstek!

De clematis bloeit nu volop

7. Buiten gezellig maken

Als je alleen maar bezig bent met de praktische kanten van de tuin in het voorjaar, is het natuurlijk ook van belang te denken aan gezellige hoekjes. Dat kan ook een tijdelijk plekje zijn, omdat de zon daar in het voorjaar te vinden is. Een kleine bank, een kleurrijke parasol of zelfs gewoon een deken op het gras kunnen een heerlijke plek zijn voor “even dat kopje koffie in de zon” deze maanden.

8 – De voorjaarsschoonmaak

Pfff, Anja, staat er nog niet genoeg gepoets op deze lijst? Tsja, wat kan ik zeggen: de nesteldrang is here! Het klinkt misschien gezapig, maar zwanger of niet zwanger: ik ben echt fan van deze jaarlijkse traditie. Het allerliefst op een mooie zonnige dag met de ramen open om de boel letterlijk en figuurlijk op te frissen. Weg stof van maanden! Volgende week volgt een blogpost met mijn schema voor de voorjaarsschoonmaak in één dag!

Voorjaar op de homestead

Ik heb zo’n zin om het voorjaar te omarmen. Meer van deze zonnige dagen alsjeblieft, weergoden! We maken van ons huis en tuin steeds meer die stadse homestead die ik voor ogen heb (en manlief is gelukkig ook onboard 😉 ). Laat de bloemen maar bloeien, de groente groeien: dan geniet ik extra van elk moment van dit frisgroene seizoen!

Fijne lente allemaal!

3 reacties op “Hoera, het is voorjaar op de homestead!”

  1. Momenteel lees ik je blog terwijl het zonnetje binnen schijnt. Jouw enthousiasme werkt! Zelf ben ik niet zo bezig met een moestuin omdat eerst de afwerking van de garage(aanbouw) op de planning staat, gevolgd door een carport en als laatste de tuin. Wel kijk ik ook uit naar de lente. Ik vind het leuk om dan enkele kleurrijke bloemetjes in huis te halen, en natuurlijk veel wandelingen te maken met onze dochtertje.
    Ik ben benieuwd naar je post over de voorjaarsschoonmaak in 1 dag. Zelf doe ik niet zo’n grote schoonmaak, eerder wekelijks een extraatje.
    Geniet nog van de zon en alvast succes met je moestuin!

    Like

  2. […] weet dat je volwassen bent als je “de voorjaarsschoonmaak” op je voorjaars to do lijstje zet. Ik ben nooit een opruimerig type geweest (vraag m’n moeder maar naar de staat van mijn […]

    Like

  3. […] teveel tijd. Tijd die ik liever spendeer aan homestead-taken, zoals de to do’s die op het lijstje voor het voorjaar staan. En nu ik het zo per maand doe zijn dit mijn favoriete posts van de maand geworden. Misschien […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.