Moestuin update oktober 2023

Het is nu echt herfst en dat merk je goed. De moestuin gaat bijna ‘naar bed’ voor de winter. Oktober was een enorm natte, maar toch nog best warme maand. En ondanks al die regen kon ik toch ook deze maand nog oogsten uit mijn kleine moestuin.

Misschien weet je nog dat ik in mijn vorige moestuin update schreef over de Jack o’Lantern pompoen die nog groen was, maar zichzelf al wel had losgemaakt van de tak. Ik vroeg me af of hij nog ging kleuren. En of! Hij is nu (5 november) bijna helemaal oranje, met hier en daar groene stippen. Deze week ga ik ‘m verwerken.

Kruiden

Ik heb een fijne verscheidenheid aan kruiden in mijn tuintje staan. De peterselie – waarvan ik dacht dat hij niet meer ging opkomen – kwam ineens toch (en dan aan de voet van de kersenboom, omdat ik daar de aarde had toegevoegd haha!). Nu de vorst nog niet is gekomen, heb ik al veel geoogst en ingevroren. Andere kruiden, zoals oregano en citroenmelisse, haalde ik ook al naar binnen. En het restje basilicum werd verwerkt in een Italiaanse kruidenboter.

Rode pepers

Wat een onvoorstelbare hoeveelheid pepers kun je halen van twee plantjes. Ook in oktober haalde ik er weer veel vanaf (zie onder). Ze zijn prachtig rood en goed scherp, maar niet zo dat je denkt “whooooh too much”. Ik maakte er sweet chilisaus van, want dat eten we hier graag en zo blijven ze lekker lang goed. We hebben nu dan ook 3 flinke potten vol.

Bietjes?

Ik schreef het in de vorige moestuin update al: ik zaaide eind augustus bietjes, maar er kwam zo weinig op. Slechts een paar kleine frummelplantjes. Ik denk dat er iets is wat mijn jonge plantjes aanvreet, maar heb de boosdoener nog niet gevonden.

Spinazie?

Ik heb in oktober nog spinazie gezaaid in de moestuinbak. Het weer is er goed voor, maar als er iets is wat mijn bietjes opeet, dan ben ik bang dat deze dader(s) de spinazieblaadjes ook lekker vinden. Fingers crossed, het is nog iets te vroeg om te weten of dit het nog gaat doen.

Oogst van de maand

Het is zeker niet de rijkste maand van het jaar (lees hier meer over moestuinieren in de herfst), maar al met al kwamen er toch weer verschillende soorten kruiden en een heleboel rode pepers uit de tuin.

Notities voor volgend jaar

  • Meer kruiden. Hebben weinig verzorging nodig en zijn heerlijk om mee te koken.

Het wordt tijd om dit moestuinjaar af te gaan sluiten. Ik wil de moestuinbak (op de spinazie na) afdekken met een laag mulch van bladeren, stro en aarde zodat er straks weer mooie, humusrijke grond beschikbaar is voor het nieuwe seizoen. En de tuin een beetje aan kant maken is ook geen slecht idee.

5 reacties op “Moestuin update oktober 2023”

  1. Linda's Journal Avatar
    Linda’s Journal

    Wat veel pepertjes! Leuk om mee te lezen met deze categorie en inspiratie op te doen voor mijn toekomstige moestuin 🙂

    Like

  2. Leuk om te lezen! en die pepertjes zijn geweldig. Ik hoop begin volgend jaar ook een start te kunnen maken.

    Like

  3. Wat leuk om zo te kunnen koken met de oogst uit je eigen moestuin!

    Like

  4. […] ‘gemoestuinierd’? Lees dan je aantekeningen van voorgaande jaren na. Ik heb vorig jaar elke maand een stukje geschreven over mijn moestuinsucces, ontdekkingen, het weer en waar ik […]

    Like

  5. […] het is een beetje vroeg in het seizoen voor een moestuin update. Maar mijn laatste was alweer in oktober en ik had gewoon ontzettend zin om er weer eentje te schrijven! Zo gezegd, zo gedaan: hier is de […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.