Wat kun je in de herfst nog met een moestuin?

Het is half oktober als ik dit blogbericht typ en de regen komt met bakken uit de hemel. Niet echt het moment voor een blog over tuinieren, maar toch doe ik het. Want hoe gek het ook klinkt, ook in de (late) herfst kun je nog best aan de slag in je moestuin, zo leerde ik.

In de moestuin update van september schreef ik al dat onze moestuinbak leger en leger raakt. Ik haalde de laatste tomaten uit de tuin (snik) en oogstte een schamele twee pompoenen in totaal. Maar zelfs in oktober plukten we nog de vruchten, van de week nog haalde ik 16 rode pepers van onze twee struikjes. En er zitten er nog aan – al weet ik niet hoe rijp die nog gaan worden.

In september, en zelfs in oktober kun je nog in de volle grond zaaien. Ik sloeg september over – want wij waren met vakantie – maar voor oktober ging er toch weer wat de grond in.

Zaaien in september

  • spinazie
  • peultjes of sugar snaps
  • boerenkool
  • kropsla
  • veldsla
  • en snelle groeiers als radijs, rucola en cressen (bijv. tuinkers).

Die kun je dan ook in oktober nog oogsten.

Zaaien in oktober

  • spinazie
  • veldsla
  • winterpostelein

En je kunt in oktober ook al heel goed aan de slag voor het volgende moestuinseizoen door winteruien en knoflook te planten. En dan is er ook nog de “weeuwenteelt“, maar daar doe ik niet aan.

Na oktober is het eigenlijk wel gedaan met de moestuin (als je geen kas hebt). Die maand staat hier dan ook in het teken van de moestuin “naar bed brengen” oftewel klaarmaken voor z’n winterslaap tot het nieuwe seizoen.

Hier ging de spinazie al de grond in en wilde ik knoflook poten, maar ik kon geen webwinkel vinden die ze (biologische) verkocht zonder een hoog bestelminimum of flinke verzendkosten (tips welkom!).

Heb jij nog iets gezaaid in je moestuin? Of juist geoogst?

4 reacties op “Wat kun je in de herfst nog met een moestuin?”

  1. Ik neem me altijd voor om ook in het najaar nog met de moestuin bezig te zijn maar het komt er eigenlijk gewoon niet van. Ook dit jaar zal het wellicht niet meer lukken. Teveel andere dingen die dringender zijn, zoiets….

    Is er geen Intratuin in de buurt? Tot mijn (positieve) verbazing hebben ze best veel biologische planten en bollen in het sortiment. Heb er in het voorjaar plantuien gekocht en zag op de site nu dat ze ook bio knoflookbollen hebben.

    Like

    1. Hi Geke, ah dat had ik gisteren moeten weten (ik lees je berichtje vanmorgen pas) – ik was toevallig gisteren in een Intratuin. Maar dat wist ik niet, en ik heb het ook niet echt gezien geloof ik. Heel erg bedankt voor de tip!

      Like

    2. Ik heb een keer gewone bollen knoflook uit de biowinkel gebruikt, die deden het best goed! Dit jaar bestelde ik bij Natural Bulbs zowel bloembollen als ook knoflook. Zij verkopen echt heel goede, verse, bloembollen (heb er al een paar jaar goede ervaringen mee), en de knoflook zag er ook top uit. Andere optie is misschien Vreekens zaden, in Dordrecht, met webwinkel. Een winkel met heel veel zaden en allerlei leuke soortjes. Deels bio/milieuvriendelijk, deels niet.

      Like

  2. […] is zeker niet de rijkste maand van het jaar (lees hier meer over moestuinieren in de herfst), maar al met al kwamen er toch weer verschillende soorten […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.