Eén keer per maand boodschappen doen: lukt het?

Op 13 januari schreef ik over mijn plannen om eens per maand boodschappen te doen, in plaats van elke week, of soms meerdere keren per week. Vandaag laat ik je weten hoe dat ging in de afgelopen maanden en hoeveel geld we ermee bespaarden (of niet).

Het idee om maar eens per maand de grote boodschappen te gaan halen, kwam voort uit een kleine frustratie van alledag. Ik schreef erover in mijn in- en uitlijstje en ik maakte dat voornemen meteen concreet.

Voordelen 1x per maand boodschappen doen

En wát een verschil maakt het!

Qua tijd.
Qua budget.
Qua eetpatroon.
Qua gedoe!

Zonder teveel willen klinken als een Telsell-reclame, ben ik echt bizar verbaasd over wat een effect dit heeft. (Wil je weten hoe ik het precies aanpak, lees dan dit artikel even).

Hoeveel keer per week boodschappen doen?

Het is zo’n gewoonteding geworden dat je misschien niet eens weet hoeveel tijd jij spendeert aan de boodschappen. De meeste mensen gaan 3 keer per week naar de super, speciaalzaken zoals de bakker/slager uitgezonderd. Stel dat je zo’n half uur kwijt bent aan ieder supermarktbezoek (inclusief het ernaartoe gaan en thuiskomen/uitladen), dan kost dat je dus 1,5 uur per week, oftewel 6,5 uur per maand. Da’s bijna een werkdag!

Ik spendeer nu per maand ongeveer 2 uur aan de maandboodschappen en dan verdeeld over de maand misschien nog een uurtje voor extra zaken (tweewekelijkse versproducten, iets wat ik vergeten ben). Dat scheelt dus de helft!

Gehakt en uien van de boerderij dichtbij met daslook uit eigen tuin werden heerlijke ‘Zweedse’ gehaktballetjes.

Hoe kun je goedkoop boodschappen doen?

Ook heb ik gekeken naar het effect op ons budget. Een gemiddeld stel (zonder kids) geeft hier zo’n € 500 per maand aan uit. Een gezin met meerdere opgroeiende kinderen komt snel op een maandbedrag van € 600. In november 2023 (voor het maandelijkse boodschappenplan dus) gaven wij* een totaal van € 352,20 uit. Ik pak bewust niet december, want dat is altijd een dure maand.

In januari koos ik een maandbudget: € 75 per week of € 300 per maand. Lukte het om binnen budget te blijven?

  • Januari: € 312,71
  • Februari: € 299,41
  • Maart: € 311,14

Het lukte dus niet helemaal om binnen de 300 euro te blijven, maar wél om niet meer uit te geven dan in november. Bovendien hebben we nu onze vriezer en voorraadkasten meer gevuld. Ik haal namelijk ook bulkproducten en grootverpakkingen van dit bedrag.

Hoe kun je beter eten met minder geld?

Niet alleen hebben we minder uitgegeven, we eten nu ook grotendeels lokale producten, zoals melk van de boer en vlees van koeien die een paar kilometer verderop grazen. Niet alles is bio, maar wel heel veel. We eten dus beter, gezonder, gevarieerder en met het seizoen. Benieuwd naar hoe ik dat doe? Hier schreef ik over lokaal boodschappen doen (met handige adressen).

Creatief en zonder gedoe koken

Ik sluit dit blogbericht af met het punt wat ik zelf het gaafste vind: sinds we op deze manier boodschappen doen ben ik niet alleen minder tijd kwijt aan dit klusje (wat mijn doel was), maar eten we dus ook beter (nobody’s complaining) én kook ik creatiever, meer met eten uit eigen tuin en zonder gedoe.

Het is zó leuk om te koken met wat je hebt, in plaats van te halen wát je wil koken. Je wordt als het ware gedwongen om creatief te zijn, maar op een goede manier! Nooit de ‘wat eten we vandaag’-vraag meer!

Zuurdesem pizza een restjesrecept eens per maand boodschappen doen
Pizza van zuurdesem. Prima gerecht om restjes mee op te maken.

Kun je eens per maand boodschappen doen?

Jazeker! En is het voordeliger? Grotendeels. En bespaart het je tijd? Yes, hoera hoera! Plus de take-away die ik zelf niet had verwacht: we eten gezonder, gooien minder weg, eten gevarieerder en ik heb lol in het koken. What’s not to like? Probeer het ook eens uit, zou ik zeggen! Moet ik toch één nadeel noemen, dan is het dat manlief een stuk minder creatief is met koken en de maaltijdvoorziening dus grotendeels op mijn schouders komt. Maar aangezien hij al heel veel andere klussen doet, vind ik dat geen bezwaar.

Vind je het leuk om hier over een paar maanden weer een vervolg op te lezen? Ik hoor het graag via de reacties hieronder.

*dit was het bedrag voor 2 volwassenen en 1 dreumes, geldt ook voor de bedragen van 1e kwartaal 2024.

10 reacties op “Eén keer per maand boodschappen doen: lukt het?”

  1. Klinkt al met al heel positief. Fijn dat het zo goed bevalt! Ik ga één keer per week naar de supermarkt en sta gemiddeld met 20 minuten weer buiten. Toevallig de laatste tijd eens naar gekeken en eigenlijk viel het me mee. Ik ben wel benieuwd naar een vervolg op deze blog over een paar maanden. Ben benieuwd of het zo goed blijft bevallen.

    Like

    1. Dat doe je rap met 20 minuten! Ik denk dat er inderdaad wel een vervolg geschreven wordt over een poosje, want ben zelf ook wel benieuwd hoe/wat de lange termijn-effecten zijn 🙂

      Like

  2. 1 keer per maand haal ik niet, al was het maar omdat ik alles met de fiets doe en geen auto heb. En sinds ik eens een door muizen geplunderde voorraadkast had, durf ik daar niks meer in te zetten en heb ik minder plaats om voorraad in te slaan. Maar ik doe wel maximum 1 keer per week boodschappen want ik heb er een hekel aan om daar tijd aan te spenderen. En dat doe ik al vele jaren zo. Ik moet door de weeks echt nooit iets bijhalen.

    Like

    1. Hier ook geen auto in bezit. Wel laat ik die maandelijkse boodschappen bezorgen hoor, dat is inderdaad niet te doen. En wat erg van de muizen! Ik snap dat dat je wel even een ander gevoel geeft over een gevulde voorraadkast! Hier haal ik heel af en toe wat extra’s, bijvoorbeeld als we eters krijgen.

      Like

  3. Fijn om te lezen dat het zo goed bevalt. Hoe je het schrijft, leest het super gemakkelijk. Ik doe een keer per week boodschappen die ik online bestel. Ik ben wel blij met de hoeveelheid tijd die ik daaraan kwijt ben.

    Geliked door 1 persoon

  4. Leuk om te lezen!

    Ik denk dat wij ook uitkomen op 1x per week boodschappen. We wisselen af, Collect&Go, AH aan huis geleverd, en zelf naar de supermarkt. Een weekmenu is een grote hulp om boodschappen te “optimaliseren” en minder te verspillen.

    Tussendoor moet je toch nog wel groenten en fruit en andere versproducten halen, neem ik aan? Ik ga je andere blogberichten ook nog lezen.

    Like

    1. Yes, dat klopt. Eens per twee weken gaat precies: dan haal ik verse groente, vers fruit en zuivel. Naar de bakker gaan we wel twee keer per week, dat heb ik hier buiten beschouwing gelaten.

      Geliked door 1 persoon

  5. Wij doen wekelijks online boodschappen en laten die op vrijdagmiddag bezorgen. Ook fiets ik op vrijdagmiddag op weg naar huis langs de markt en daar neem ik nog wat verse groente en fruit mee. Dan ga ik op zaterdag nog naar de Turkse supermarkt en Lidl. Die tripjes vind ik niet erg, alles past dan altijd in een of twee fietstassen. Ik werk met een lijstje en koop niet vaak meer dan nodig is, weinig impulsaankopen. Ik let op aanbiedingen maar koop die alleen als ik ze ook echt nodig heb of altijd al in huis heb als onderdeel van de voorraad. Onze uitgaven aan boodschappen zijn per maand gemiddeld 450 euro. Dat is inclusief schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Aan die laatste twee categorieën geven we trouwens niet veel uit. Je hebt me op een idee gebracht om over onze boodschappen een blog te schrijven, als ik dat doe zal ik een link naar jouw artikel erbij zetten!

    Geliked door 1 persoon

    1. Tof om te lezen! Ik vind het best stoer hoe je de boodschappen regelt, ik vind er zelf zo weinig aan. Die fietstassen moeten hier ook maar eens komen, want onze lokale boodschappen haal ik nog met de kinderwagen en dat is behoorlijk zwaar. Ben benieuwd naar jouw artikel over de boodschappen!

      Like

  6. […] Weergaven deze maand: 5.161Bezoekers: 916Weergaven per bezoeker: 6Berichten gepubliceerd: 9Populairste bericht: Eén keer per maand boodschappen doen: lukt het? […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.