April 2024 moestuin update

Zo, dat was me een bijzondere maand. Niet alleen kwam de tuin volledig tot leven, ons kleintje kwam ook ter wereld en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de tijd die ik aan de moestuin kan spenderen. Nu mei voor de deur staat, wordt dat extra duidelijk.

Nieuwe aanplant

Ik plantte in april een jeneverbes-struikje, wat ik gratis op de kop kon tikken. Hoe leuk als we te zijner tijd ook jeneverbessen kunnen plukken! Ik gebruik ze veel in soepen en stoofpotten. Ook kwam er een extra (doornloze) braam bij, daar hebben we er nu twee van.

Wat er al gezaaid is

Maar hoe gaat het met de planten die ik voorzaaide? Kunnen ze volgende maand naar buiten? En wat was het trouwens raar weer hè, van snikheet (25 en zon) tot vrieskou en veel, heel veel regen.

Paprika’s en tomaten

Met beide gaat het hartstikke goed. De gele paprika’s, de rode paprika’s en alle soorten tomaten staan inmiddels in nieuwe potten te wachten. Ze stonden het grootste gedeelte van april nog bij het voorraam op het zuiden, maar nu bijna allemaal in de onverwarmde serre op het noordoosten. Daar gaat het heel prima, ook al is het ’s nachts behoorlijk koud geweest.

Ik heb overduidelijk te kleine vensterbanken 😉

Kropsla

Het experiment om kropsla binnen voor te zaaien, omdat vorig jaar m’n sla-planten zwaar aangevreten werden, is een matig succes te noemen. Er kwam maar vrij weinig op van het zaad en van de 5 zaailingen die wel opkwamen, gingen er nog eens twee ter ziele. Ik heb nu dus 3 minuscule sla-plantjes klaarstaan om in de volle grond te gaan volgende maand.

Spinazie & bieten

Zaaide ik in de volle grond. De spinazie kwam als eerste op, maar blijft een ontzettend moeilijk gewas om te telen. Ik heb er nog geen goed blaadje van kunnen oogsten. Hier moet ik me nog maar ‘ns op inlezen. De bieten laten mooie blaadjes zien, ook al zijn ze nog klein: ik heb goede hoop!

Aardbeien

De grootste uitdaging dit jaar is het opkweken van aardbeien uit zaad. Ik schreef er vorige maand ook over. Het minuscule zaad zaaide ik rijkelijk en er kwam veel op; na het verspenen ging het echter een stuk minder goed. Ik heb nu nog 6 mini-plantjes over, al lijken zij het wel goed te doen. Ik denk dat ik te zware aarde heb gebruikt voor het verspenen. Ook hebben ze superveel water nodig en dat ging – met een nieuwe baby – ook niet 100% goed.

De aardbeienplantjes

Wat zaaien in april?

Ik pootte mijn aardappels in een pot buiten en zaaide zelf begin april Afrikaantjes en courgette. De courgettes deden het minder goed dan verwacht; er kwamen er maar 2 van de 6 op, terwijl ik vorig jaar nog 100% ontkieming had. Dat komt waarschijnlijk doordat het zaad al oud is. Goed om te onthouden voor volgend jaar; dan kan ik het mogelijk niet meer gebruiken.

Basilicum & Peterselie

De peterselie (hetzelfde zaad als wat er nog buiten in de pot staat en waarvan het struikje heeft overwinterd!) kwam op en moet ik binnenkort verspenen. Basilicum zaaide ik ook rijkelijk en ook dat doet het fantastisch goed. Als de plantjes zo’n 3 à 4 cm zijn, krijgen ze hun eigen potje. Dat duurt nog even, en dat is maar goed ook, want ik heb geen lege potjes meer beschikbaar!

Moestuinupdate fruitbomen en -struiken

Kers, vijg, appel, peer, blauwe bes

Kers, appel, blauwe bes en peer lieten prachtige bloesem zien. Vorig jaar misten we dat, omdat we precies die weken met vakantie waren. Nu heb ik al aardig wat peren-in-wording gespot, net als een paar appeltjes en een heleboel vijgen. De kers was de laatste bloeier; die laat nu z’n bloesem vallen en dus is het nog even wachten óf en hoeveel vrucht die gaat geven. De blauwe bes ziet er ook veelbelovend uit.

Perenbloesem

Wat oogsten in april?

Ik haalde nog niet veel uit de tuin deze maand. Ik had gehoopt op wat spinazieblaadjes, maar het bleef bij verse kruiden: citroenmelisse, oregano, salie, peterselie en bloemen en bladeren van daslook. In ieder geval hebben we ook in april weer kunnen oogsten!

Notities voor volgend jaar:

  • Ik heb door de zwangerschap en nieuwe baby nog niet alles kunnen planten/zaaien wat ik wilde. Daar had ik in mijn planning beter rekening mee kunnen houden.
  • Aardbeien vroeg zaaien is een must, want het duurt onwijs lang voor de plantjes groeien. Ik verwacht dit jaar weinig tot geen oogst, ze zouden nu al richting bloei moeten gaan, maar zijn nog veel te klein. Ook zijn ze aardig ‘high maintenance’.

Volgende maand: tijd voor afharden en uitplanten. En zal de tweede moestuinbak er komen?

Lees hier eerdere moestuin updates.

4 reacties op “April 2024 moestuin update”

  1. […] In het weekend was het heerlijk weer en dus spendeerden we veel tijd in de tuin. Ik snoeide een struik en nam de takken mee naar binnen om kleine ‘boeketjes’ van te maken, in de keuken kwam er ook één. Ik plantte een jeneverbes en een braam erbij. De zaailingen in het raamkozijn maakten een groeispurt door (meer over de moestuin in april hier). […]

    Like

  2. Goed bezig, er is toch echt veel gelukt.
    En ja, soms komt iets goed op en soms minder. Ik probeer altijd gewoon, ook zaad dat eigenlijk al over de datum is. Kan dat moeilijk weggooien zomaar.

    Leuk hé, dat spotten van die kleine vruchtjes. Wel nog even spannend met de peren, want die hebben nog een moment waarop ze zelf ook wat peertjes laten vallen. Daarna dun ik indien nodig, zelf nog eens.

    Wat de aardbeitjes betreft, ik zie dat je zo’n ‘kartonnen’ bakjes gebruikt. Ik heb ze ook nog gehad maar vind ze eigenlijk niet ideaal. Ik denk dat ze het watergeven moeilijker maken omdat ze zelf ook een deel opslorpen. Dus ik hou het maar bij plastic potjes en bakjes.
    Moreel een dilemma (minder plastic willen gebruiken) maar ik heb er toch nog zoveel op voorraad en gebruiken is beter dan weggooien denk ik dan.

    Like

    1. Dank voor je uitgebreide reactie Geke, vooral ivm de aardbeien. Dat is een hele goeie, ik vermoed dat je gelijk hebt. Ik heb het niet op een andere manier getest dus kan geen uitsluitsel geven, maar klinkt heel logisch

      Like

  3. […] binnenwerk. Ben je trouwens benieuwd wat ik allemaal heb gezaaid en wat er is opgekomen, lees dan mijn laatste moestuin update […]

    Like

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

Blog op WordPress.com.